Pollastre ecològic vs Pollastre industrial

Corren molts rumors, sovint malintencionats, respecte a les pràctiques que utilitzen els ramaders industrials per produir pollastres en massa. Però què hi ha de cert en tot plegat? Val la pena gastar més en pollastre ecològic? Ho notarem a l’hora de preparar una recepta?

En aquest article ens hem proposat aclarir-vos conceptes de forma planera. Què estem comprant realment quan triem un pollastre ecològic? Quines diferències hi ha respecte el pollastre industrial? Si voleu saber els trets característics de cadascun d’aquests dos tipus de pollastre us convidem a que seguiu llegint:

POLLASTRE INDUSTRIAL

Aquest tipus de pollastre és el més comú, el que trobem a la majoria de comerços i supermercats i la manera més fàcil que tindrem per identificar-lo és el preu. La carn de pollastre industrial acostuma a vendre’s a un preu d’entre 2 – 3€/kg.

A banda del preu, la principal característica del pollastre industrial és el seu temps de creixement. Un pollastre pot estar llest per al consum en només 40 dies, això és un temps insuficient per tal que l’animal completi el seu creixement i per això trobarem que els seus ossos són dèbils, com cartílags. A més,  la seva carn és menys gustosa que la del pollastre ecològic i té una durabilitat curta, és a dir, es fa malbé força ràpid.

Dins del paraigües de “pollastre industrial” hi trobem de diferents tipus i qualitats. En primer lloc  tenim el pollastre blanc, que és el més econòmic i de gamma més baixa; i d’altra banda tenim el pollastre groc, que té un creixement una mica més lent i, per tant, la carn és de més qualitat.

A més, existeixen també una sèrie de certificats que avalen certs mínims i que ens poden garantir una millora en la qualitat d’aquest tipus de cria. La més comú és la certificació “Pollastre Groc Català” que ens garanteix que un 65% de l’aliment que se li ha donat a aquests pollastres són cereals.

EL POLLASTRE ECOLÒGIC

Aquest tipus de pollastre és el que presenta una qualitat més alta dels que podem trobar al mercat. Mitjançant aquesta etiqueta, ens assegurem que l’alimentació de l’animal ha estat lliure dels  medicaments i els productes químics que acostumen a incloure els pinsos de ramaderia industrial.

A més, els pollastres ecològics no es crien en naus industrials amb alta densitat d’animals, sinó que cada pollastre disposa com a mínim de 3 metres quadrats de pati per pasturar. D’aquesta manera, els pollastres ecològics tenen espai per moure’s i guanyar massa muscular i reduir el greix. Això fa que la seva carn sigui molt més gustosa.

Respecte el temps de creixement, els pollastres ecològics es desenvolupen en un mínim de 84 dies, per això trobarem uns ossos forts. I pel que fa la carn, com és de major qualitat també té una durabilitat més alta, és a dir que pot aguantar-nos més d’una setmana a la nevera.

El pollastre ecològic és, òbviament, més car. Acostuma a costar una mitjana de 10€/kg.

Aquestes són, a grans trets, les principals característiques dels dos tipus de pollastre que trobareu al mercat i, per descomptat, a Polleries El Pagès.

Si us ha agradat aquest article no dubteu en compartir-lo amb les vostres amistats a les xarxes socials i nosaltres ens llegim al proper post. Feliç setmana!